Sylvester De Moor
Klinisch psycholoog
Deze psycholoog kan momenteel niet gecontacteerd worden via Vind-een-Psycholoog.be.
Vind een andere psycholoog via onderstaande linken:


Introductie
De redenen waarom mensen op een bepaald moment de stap zetten naar een psycholoog kunnen heel uiteenlopend zijn. Soms hebben we ons psychisch leven minder onder controle dan we zouden willen. Dit kan voor een lijden zorgen waar je alleen of met hulp van je omgeving niet uitgeraakt.
Soms is het niet zo duidelijk waarom je in de knoop komt te zitten, je kan het bv. niet verbinden met een bepaalde gebeurtenis. In andere gevallen kan het te maken hebben met een belangrijk kantel- of overgangsmoment in het leven (relatiebreuk/relatieproblemen, veranderingen in de werksituatie of studie, geboorte/ouderschap, een overlijden, ziekte, pensioen, …) of met een samenloop van verschillende omstandigheden, recent of uit een verder verleden. Dit kan zich uiten in angsten, somberheid en depressieve gevoelens, overmatig piekeren, vermoeidheid/uitputtingsklachten, (onverklaarde) fysieke klachten, je geremd voelen in het leven of niet weten hoe richting te geven aan je leven, (terugkerende) problemen in je relaties met anderen, verslaving/middelenmisbruik, …
Wie kan bij mij terecht met welke klachten?- Mensen die op een of andere manier vastlopen in het richting geven aan hun leven of die een gebrek aan betekenis/doel/zingeving ervaren
- Relationele problemen / familiale problemen / moeilijkheden in de omgang met anderen / problemen in je relatie / eenzaamheid
- Problemen gerelateerd aan belangrijke transitiemomenten in het leven (vb. geboorte/ouderschap, overgangsmomenten tijdens studie, overlijden, relatiebreuk, ziekte, pensioen, …)
- Een algemeen of vaag gevoel van zich niet goed in zijn vel voelen of zich geremd voelen in het leven
- Remmingen of andere moeilijkheden bij werk of studie
- Problemen mbt rouw & verlies
- Middelenproblemen/verslaving (alcohol / illegale middelen / medicatiemisbruik)
Wie ben ik?
Mijn naam is Sylvester De Moor (°1985). Ik ben opgeleid als psycholoog in bedrijfs- personeelsbeleid en heb verscheidene jaren in het bedrijfsleven gewerkt. Enkele jaren geleden maakte ik de overstap naar de geestelijke gezondheidszorg, na een bijkomende opleiding tot klinisch psycholoog aan de Ugent. Ik heb enkele jaren gewerkt in Psychiatrisch Centrum Gent-Sleidinge, waar ik vooral werkte met mensen met een verslaving en psychosegevoeligheid. Sinds februari 2023 werk ik in een mobiel crisisteam waar ik met een hele waaier aan problematieken geconfronteerd word. Deze job combineer ik dus met een zelfstandige praktijk in bijberoep. Op dit moment ben ik bezig met een verdere psychotherapeutische opleiding aan de KU Leuven (psychoanalytische psychotherapie).
inschrijvingsnummer bij de psychologencommissie: 851138872 / visumnummer: 355646
Ik richt me voornamelijk tot
- mensen die er niet vanuit gaan dat een psycholoog/therapeut het probleem voor hen kan/zal oplossen.
- mensen die aan zelfonderzoek willen doen, die zich vragen stellen bij het eigen functioneren & het lijden dat ze daarbij ervaren en van daaruit op zoek willen gaan naar verandering.
- mensen die daarbij een vermoeden hebben dat hun levensverhaal en hoe hun leven gelopen is hen tot gedachten of reacties heeft gebracht waar ze op dit moment onder lijden. Alles kan daarbij aan bod komen: ervaringen van vroeger en nu. Het is een hardnekkig misverstand dat een psychoanalytische therapie alleen of voornamelijk gaat over de kindertijd. Wel is het zo dat ervaringen uit het verleden mensen soms zodanig in hun greep houden dat het belangrijk kan zijn het hierover te hebben. Desalniettemin blijft in een therapie ook het hier-en-nu belangrijk!
Hoe ga ik tewerk? Wat kan je (niet) verwachten?
In de therapie vertrekken we vanuit de last en het lijden dat jij ervaart. De therapieruimte is een plek waar alles gezegd kan worden & waarbij zonder oordeel geluisterd wordt. Het beroepsgeheim en de vertrouwelijkheid/vertrouwensband zijn hierbij van essentieel belang. De vertrouwelijkheid is fundamenteel opdat jij - op jouw tempo - je persoonlijke verhaal kan brengen. Via het spreken wordt op zoek gegaan naar hoe we jouw klachten zouden kunnen begrijpen. Een psychotherapie kan helpen om een moeilijk te dragen lijden te transformeren tot iets draaglijks, en dit door er woorden aan te geven en het te delen met een steunfiguur, de therapeut. Dit spreekproces kan op zich al iets verzachten doordat pijnlijke ervaringen verwoord en gevoeld kunnen worden in een veilige omgeving.
Ik werk met een psychodynamische/psychoanalytische insteek, één van de erkende psychotherapeutische richtingen. In essentie gaat dit over heel gewone dingen: gevoelens, relaties, gedachten en de (gedrags)patronen die zich daarbij mogelijks herhalen. Deze hebben te maken met hoe we met onszelf en anderen omgaan. Allemaal vertonen we dergelijke patronen en meestal zijn we ons hier niet bewust van. Dergelijke patronen kunnen een rol spelen in het lijden dat jij ervaart. Via het spreken trachten we hier meer voeling mee te krijgen. Vanzelfsprekend is dit een proces dat tijd vraagt. Gaandeweg kan de therapie ertoe leiden dat bepaalde patronen duidelijk(er) worden en dat er meer mentale/emotionele ruimte ontstaat met betrekking tot de thema's waarbij je het gevoel hebt vast te zitten. Het kan bv. zijn dat je tot andere keuzes komt in je leven, tot andere manieren van leven
In een eerste gesprek bekijken we samen wat er moeilijk loopt en exploreren we de klachten. Meestal vergt dit meerdere gesprekken (= intakefase). We staan uiteraard ook stil bij jouw verwachtingen. Ik zal na de eerste gesprekken ook uitleg geven over mijn manier van werken. Gezien elk probleem verschillend is, zal ook de werkwijze bij iedereen verschillen. Als we na deze intakefase beslissen om samen in zee te gaan (= een therapie opstarten) bespreken we hoe frequent we mekaar zullen zien.
Ik ben niet geconventioneerd. Een sessie kost 60 euro. Bij verschillende mutualiteiten is voor een aantal sessies een beperkte tussenkomst voorzien. Op de website van uw mutualiteit zal u hierover zeker informatie terugvinden.
Wat ik niet doe is mensen heel concrete & gerichte adviezen geven bij belangrijke levensbeslissingen/vragen (bv. "moet ik mijn partner verlaten?" "moet ik van job veranderen?" etc.). Ik maak geen keuzes voor iemand anders. Dit zou niet verantwoord zijn en is ook niet de rol van een psychotherapeut. Wel kan hier samen over gereflecteerd worden.
Therapievormen
Ondersteuning bij
Praktische informatie
Leeftijdsgroep
Ouderen Volwassenen Jong volwassenen Mannen VrouwenBereikbaarheid
Vlot bereikbaar met de auto Dicht bij bushalte Bereikbaar met openbaar vervoerPlaats
In de therapiepraktijkConsulttype
Individuele therapieTalen
NederlandsVisumnummer klinisch psycholoog
Inschrijvingsnummer Psychologencommissie
Prijs voor een consult
60 euro / sessie
Duur van de sessie
50min
Opleiding
-postgraduaat psychoanalytische psychotherapie (i.o) - KU Leuven
-master klinische psychologie (Ugent)
-postgraduaat forensische psychodiagnostiek & counseling (Thomas More Hogeschool)
-master psychologie optie bedrijfs & personeelsbeleid (Ugent)
Leeftijd
40 jaar