Terug naar boven

Vijf basisregels voor een goede geestelijke gezondheid

In het kader van de 10-daagse van de geestelijke gezondheid helpen we je graag een stap dichter bij een goed gevoel. Er bestaat niet echt een hapklaar recept voor geluk of een stappenplan naar mentale gezondheid. Maar er zijn wel enkele basisregels die je daarbij helpen. We zetten ze even voor je op een rijtje.

Basisregel 1: het is oké om niet oké te zijn

Op sociale media worden we overstelpt met hoogtepunten en succesverhalen. Alles lijkt steeds maar bij iedereen van een leien dakje te gaan. Maar iedereen heeft het ook moeilijk af en toe, ook wanneer de buitenkant er mooi uitziet. En dat is oké. Negatieve gevoelens horen erbij en mag je toelaten. Dat werkt net helend en genezend. Niet elke dag kan de beste dag ooit zijn. Zelfs als alles goed gaat hoef je je niet 24 uur per dag ontzettend blij te voelen.

In zijn boek ‘De kunst van het ongelukkig zijn’ gaat psychiater Dirk De Wachter dieper in op onze samenleving. Deze is er een geworden van de hoogste pieken, van steeds beter en verder en hoger.

Negatieve gevoelens maken eenmaal deel uit van het leven. Gun jezelf gerust een huilbui als je daar nood aan hebt. Juist omdat er ruimte is voor negatieve emoties, kan je positief in het leven staan!

Basisregel 2: Krop je emoties niet op

Zit je ergens mee? Krop je gevoelens dan niet op. In je hoofd kunnen ze namelijk steeds groter worden dan ze daadwerkelijk zijn. Ze kunnen je uit je slaap houden en uit je concentratie brengen. Je kan de hele dag lopen piekeren zonder er echt vat op te krijgen.

Door er met iemand over te praten, kan je onder woorden brengen wat je voelt en kan er een grote last van je schouders vallen.

Als twee mensen over een probleem nadenken, komen ze meestal ook al een stuk verder. Of je kan een nieuwe kijk op de zaken krijgen.

Praten over een probleem is een beetje zoals het masseren van een pijnlijke spier. In plaats van het probleem te laten vastroesten, wordt het net losgeweekt. Een kort en goed gesprek kan al deugd doen. Aarzel dus zeker niet om je hart eens te luchten bij een vriend, familielid, buur, collega,… Je zal merken dat je je daarna al een stuk beter voelt!

Basisregel 3: Care for yourself

Jij bent de moeite waard om voor te zorgen en daar kan je zelf ook mee beginnen. Een gezonde levensstijl is de basis van een gezonde geest. Voldoende slaap, degelijke voeding, ontspanningsmomenten,…. The usual, zou je denken, maar oh zo belangrijk! En bewegen mag je daarbij niet vergeten!

Wanneer je je niet lekker in je vel voelt, is voldoende bewegen waarschijnlijk het laatste waar je zin in hebt. Toch is het een belangrijke stap naar een goede mentale gezondheid. Verschillende onderzoeken toonden al aan dat zelfs een kleine toename van beweging al zorgt voor een gelukkiger gevoel.

5f7304c31d30b.jpg

Je lichaam maakt tijdens het bewegen verschillende neurotransmitters aan waaronder dopamine, serotonine en endorfine. Endorfine is een geweldig anti-stress hormoon en helpt om tijdens het bewegingen alle spanningen van je af te laten glijden. Dopamine zorgt dan weer voor het verbeteren van je humeur en een gevoel van welbehagen. Terwijl serotonine een positief effect heeft op je geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust.

Net wanneer je veel stress ervaart en je denkt ‘ik heb het veel te druk om te gaan sporten’ heb je beweging net het hardst nodig. Start klein door bijvoorbeeld dagelijks even het blokje om te gaan wandelen en probeer tijdens het wandelen van de kleine dingen te genieten, zoals de mooie blauwe lucht, enkele kleurrijke bloemen of het gevoel van fijne regendruppels op je huid.

Basisregel 4: Laat positieve dingen toe

Probeer om dagelijks aandacht te besteden aan positieve gebeurtenissen, hoe klein ook. Het kan een vriendelijk gesprek met de buurvrouw zijn, je kat die je de hele tijd om knuffels komt vragen, een heerlijk maaltijd die je met veel liefde hebt klaargemaakt, een goed boek,… Vaak lijken ze zo evident dat je ze niet meer opmerkt. Doe je dat wel, dan hebben ze een groot effect op je geluksgevoel!

Voel je je neerslachtig? Probeer dan te bedenken wat je vroeger leuk vond om te doen. Hardlopen? Muziek spelen? Je plantjes verzorgen? Dingen onderzoeken? Dit helpt je om terug te ontdekken wat je vreugde geeft!

Basisregel 5: Durf hulp te zoeken

Heb je het gevoel dat je niemand hebt om met te praten? Of dat niemand je écht begrijpt? Wil je jouw vrienden niet overspoelen of heb je nood aan een andere kijk? Zoek dan professionele hulp.

Vaak hebben mensen geheel onterecht het gevoel dat ze hun problemen zelf moeten oplossen. Of zien ze hulp zoeken als een teken van zwakte. Niks is echter minder waar. Hulp zoeken wanneer je dat nodig hebt, vergt moed en is net een teken van sterkte!

Een professioneel hulpverlener zoals een psychotherapeut of psycholoog heeft ervaring met het oplossen van de problemen waar je mee rondloopt. Ze vinden jouw gevoelens en emoties niet raar maar net herkenbaar en kunnen je de juiste handvaten aanreiken om je leven terug in handen te nemen.

Verder zijn er heel veel verschillende vormen van hulp. Zo kan je kiezen voor gesprekstherapie. Maar ook voor creatieve therapie, relatietherapie, massagetherapie, yoga of wandeltherapie. Er zijn ontzettend veel verschillende therapievormen. Er zit altijd eentje bij die echt bij jou past.